Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Edini preživeli napadalec iz Mumbaija spoznan za krivega

Mumbai, 3. maja - Sodišče v indijskem Mumbaiju je danes spoznalo za krivega edinega preživelega osumljenca za teroristični napad v Mumbaiju novembra 2008. Sodišče bo kazen izreklo jutri, Mohamedu Adžmalu Kasabu pa grozi smrtna kazen.

22-letni Pakistanec Kasab, edini preživeli od desetih napadalcev, ki so med tridnevnim morilskim pohodom ubili 166 ljudi, je bil spoznan za krivega v skoraj vseh od 86 točk obtožnice. Po navedbah tožilstva sta skupaj s sostorilcem na mumbaijski železniški postaji ubila 58 ljudi in jih 104 ranila.

Dva Indijca, ki so jima sodili skupaj s Kasabom, ker naj bi skrajnežem pomagala pri načrtovanju napadov, sta bila oproščena in takoj izpuščena iz pripora.

V napadu desetih močno oboroženih teroristov na razkošne hotele, glavno železniško postajo, restavracijo in judovski center je bilo novembra 2008 ubitih 166 ljudi, več kot 300 je bilo ranjenih.

Indija je za napad obtožila prepovedano pakistansko islamistično skupino Laškar-e-Taiba, zaradi česar so se zaostrili že tako napeti odnosi med južnoazijskima jedrskima silama.

jk/np/jk
© STA, 2010