Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Danes je svetovni dan svobode medijev

New York, 3. maja - Po svetu bodo danes obeležili svetovni dan svobode medijev. Generalna skupščina ZN je 3. maj za svetovni dan svobode medijev razglasila leta 1993. Ta dan je predvsem priložnost, ko novinarske in druge organizacije po vsem svetu opozarjajo na spoštovanje svobode medijev ter njihovo vlogo na razvoj demokracije.

Po ocenah ameriške nevladne organizacije Freedom House je svoboda medijev po svetu lani osmo leto zapored nazadovala. Trend širjenja neodvisnega novinarstva, ki je sledil padcu Berlinskega zidu, se je v minulih letih ustavil in ponekod celo spremenil smer. V državah, kjer vlada svoboda medijev, dandanes živi le še vsak šesti Zemljan, v poročilu, ki ga vsako leto objavlja pred svetovnim dnevom svobode medijev, še ugotavlja Freedom House.

Predsednik Društva novinarjev Slovenije Grega Repovž je v izjavi društva ob 3. maju novinarje in novinarske kolektive pozval, da se angažirajo in prenehajo zgolj opazovati krojenje lastne prihodnosti, temveč v njej sodelujejo.

Predsednik Združenja novinarjev in publicistov Igor Kršinar pa je opozoril, da je največji problem svobode tiska v Sloveniji premajhna pluralnost medijev, saj uredniške politike največjih slovenskih časopisov podpirajo leve vladajoče stranke.

ako/ab/ako
© STA, 2010