Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V New Yorku danes pregledna konferenca izvajanja pogodbe NPT

New York, 3. maja - Na sedežu Združenih narodov v New Yorku se danes začenja nova pregledna konferenca izvajanja določil Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT). Konferenca bo sicer trajala do konca maja, vendar pa bo plenarni del z govori predstavnikov držav potekal že v četrtek 6. maja.

Med podpisnicami NPT, ki je v veljavo stopila leta 1970, je skupaj 189 držav, med njimi tudi Slovenija. Zadnja podobna konferenca je potekala pred petimi leti, kjer pa države niso uspele doseči soglasja o sklepni izjavi, kot je sicer običajno. Obnovil se je namreč spor glede tega, ali bi morala biti prioriteta držav razoroževanje ali neširitev.

Letos bi konferenca lahko potekala drugače, glede na vizijo ameriškega predsednika Baracka Obame o svetu brez jedrskega orožja. Toda po drugi strani je francoski predsednik Nicolas Sarkozy pred tedni na vrhu o jedrski varnosti v Washingtonu dejal, se Francija v tako nevarnem svetu, kot je današnji, ne bo enostransko razorožila. Pot do uresničitve NPT bo tako še dolga.

ms/rp/mc
© STA, 2010