Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V ZDA protesti proti zakonu o priseljevanju v Arizoni

Phoenix/Washington, 2. maja - V okoli 70 ameriških mestih so v soboto potekale demonstracije proti spornemu zakonu o nezakonitem priseljevanju, ki so ga nedavno sprejeli v zvezni državi Arizona. Nasprotniki spornega zakona so se med drugim zbrali v Los Angelesu, Phoenixu, Chicagu, Dallasu in prestolnici Washington, kjer so pozivali tudi k bojkotu izdelkov iz Arizone.

Največ ljudi, okoli 50.000, se je zbralo v Los Angelesu. Policija je na njih aretirala dva človeka. V Washingtonu so na zborovanju pred Belo hišo aretirali 35 ljudi, med njimi kongresnika Luisa Gutierreza. Večina demonstracij je bila sicer mirnih in so minile brez aretacij.

Sporni zakon, uperjen proti nezakonitim priseljencem iz sosednje Mehike, je 24. aprila podpisala guvernerka Arizone Jan Brewer. V petek je Brewerjeva podpisala še strožji dopolnilni zakon.

Gre za najostrejši zakon o priseljevanju v ZDA, ki so ga kritiki že označili za rasističnega. Tako prvotni kot tudi dopolnilni zakon naj bi stopila v veljavo 29. junija.

mc/ms
© STA, 2010