Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Po Evropi tudi tokrat prvomajska zborovanja, v Nemčiji pa shodi neonacistov in levičarjev

Berlin/Pariz/Zagreb/Dunaj/Bukarešta, 1. maja - Na ulicah evropskih mest se danes, kot vsako leto ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela, zbirajo delavske množice. Zborovanja naj bi bila letos sicer manjša kot v preteklosti, tako vsaj poročajo iz Francije in Hrvaške.

Na ulicah francoskih mest, na katerih se je lani ob prvem maju zbralo kar 1,2 milijona ljudi, jih je letos občutno manj. V Parizu bo sicer glavno zborovanje potekalo popoldne. V hrvaški prestolnici se je danes zbralo kakih 5000 ljudi, protesti pa so potekali tudi v Splitu, na Reki, v Osijeku in Pulju.

Na Dunaju se je medtem na tradicionalnem prvomajskem zborovanju, ki ga vsako leto pripravljajo avstrijski socialdemokrati (SPÖ) zbralo več kot 100.000 ljudi.

V Nemčiji se danes kot vsako leto ob prvem maju zbirajo neonacisti na eni in njihovi levičarski nasprotniki na drugi strani.

Sicer pa je tokrat še posebej napeto v Grčiji. Na ulice Aten in Soluna se je zgrnilo na tisoče demonstrantov, ki protestirajo proti načrtovanim dodatnim varčevalnim ukrepom in gospodarskim reformam, s katerimi naj bi si Grčija zagotovila pomoč evroskupine in Mednarodnega denarnega sklada. Iz Grčije že poročajo tudi o nasilnih izgredih.

jav/ab/ab
© STA, 2010