Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Evroskupina v Bruslju o sprožitvi mehanizma pomoči Grčiji

Bruselj, 2. maja - Finančni ministri držav iz območja evra, med njimi slovenski minister Franc Križanič, se bodo danes popoldne sestali v Bruslju s ciljem ukrepanja za stabilnost območja evra, ki jo ogroža grška dolžniška kriza. Predvidoma bodo sprejeli načelni dogovor o sprožitvi mehanizma finančne pomoči Grčiji, ki naj bi ga nato potrdili voditelji evroskupine 7. ali 10. maja.

Ljubljana, vlada.
Minister za finance Franc Križanič na novinarski konferenci po seji vlade.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Minister za finance Franc Križanič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Minister za finance Franc Križanič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Grčija je za pomoč zaprosila pred dobrim tednom dni in sedaj čaka na mnenje Evropske komisije in Evropske centralne banke, ali je do nje upravičena. To mnenje bo podano na podlagi pogajanj v Atenah o triletnem programu podpore Grčiji ter proračunskih in strukturnih reformah, ki jih mora država izvesti v zameno za pomoč.

Rezultat pogajanj bo predvidoma znan davi po izredni seji grške vlade. Če bosta komisija in ECB ocenili, da je pomoč potrebna, mora nato odločitev o sprožitvi mehanizma soglasno sprejeti evroskupina. Evroskupina naj bi Grčiji v prvem letu zagotovila do 30 milijard evrov pomoči, IMF pa od 15 do 25 milijard evrov.

pm/jes/jes
© STA, 2010