Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V veljavi nova pravila EU o usklajevanju sistemov socialnega varstva

Bruselj, 1. maja - Z današnjim dnem v veljavo stopajo nova pravila EU o usklajevanju sistemov socialnega varstva. Reforma pomeni pomemben korak v razvoju državljanom prijaznejše Evrope, saj bodo nova pravila olajšala mobilnost znotraj EU za delavce, mlade in tudi druge državljane, na primer upokojence ali iskalce zaposlitve, so sporočili iz Bruslja.

Glavni namen posodobljenega usklajevanja sistemov socialnega varstva je boljša zaščita pravic državljanov. To med drugim vključuje boljše obveščanje državljanov, okrepljeno sodelovanje med državami članicami, razvoj elektronske izmenjave podatkov in poenostavitev pravil.

Po nedavnih ocenah Eurostata je leta 2008 okoli 11,3 milijona državljanov EU oz. 2,3 odstotka prebivalstva unije živelo v drugi državi članici. Več kot milijon se jih vsak dan odpravi preko meje na delo.

Raziskave kažejo, da 17 odstotkov Evropejcev v prihodnosti načrtuje odhod v tujino. Večina Evropejcev (60 odstotkov) meni, da so selitve znotraj EU dobra stvar za evropsko povezovanje, polovica jih je meni, da je to dobro za trg dela, 47 odstotkov pa da je dobro za gospodarstvo.

jk/mlj/jk
© STA, 2010