Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V veljavo stopa sporazum o stabilizaciji in pridruževanju med EU in Črno goro

Podgorica, 1. maja - V veljavo danes stopa sporazum o stabilizaciji in pridruževanju med EU in Črno goro, ki sta ga strani podpisali leta 2007 in je nujen in prvi formalni korak države na poti k polnopravnemu članstvu v EU.

Črnogorska ministrica za evropske zadeve Gordana Đurović je poudarila, da bo uveljavitev sporazuma pospešila vključevanje Črne gore v EU in poslala močno in pozitivno politično sporočilo, da so vrata unije odprta za Črno goro in Zahodni Balkan.

Za Podgorico pa uveljavitev sporazuma po besedah Đurovićeve pomeni, da bo morala poslej še tesneje sodelovati z EU pri določanju svoje ekonomske politike ter na področjih človekovih pravic, pravosodja in notranjih zadev.

Črna gora in EU sta sporazum o stabilizaciji in pridruževanju podpisali 15. oktobra 2007, nato pa so ga ratificirali tako v Podgorici kot v vseh 27 članicah EU. V Črni gori si na poti v EU zdaj želijo, da bi država do konca leta dobila status kandidatke za članstvo v EU in v začetku leta 2011 začela pristopna pogajanja.

mc/mlj/mlj
© STA, 2010