Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Ljubljani z različnimi dogodki in ukrepi spodbujajo kolesarjenje

Ljubljana, 2. maja - Na ljubljanski občini ta mesec pripravljajo prireditve, namenjene kolesarjem, ki so jih poimenovali Maj 2010 - mesec kolesarjenja. Med drugim bodo predstavniki občine in danskega veleposlaništva jutri odprli razstavo Sanje na kolesih - danska kultura kolesarjenja za trajnostno mesto.

Ljubljana.
Kolo.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Kolo.
Foto: Domen Grögl/STA

Ljubljana.
Kolo.
Foto: Domen Grög/STA
Arhiv STA

Na občini v javno-zasebnem partnerstvu pripravljajo sistem brezplačne izposoje koles, ki bo na vsaj 20 mestih ponujal skupno najmanj 200 koles. Na razpis se je prijavil en zasebni ponudnik, in sicer podjetje Europlakat, s katerim se o pogodbi še usklajujejo.

Kolesarska infrastruktura v mestu postaja vse daljša, vendar se njena kakovost ne izboljšuje, menijo v Ljubljanski kolesarski mreži. Kot je za STA pojasnil njen predsednik Gašper Žemva, so pripravili seznam 19 pobud za izboljšavo infrastrukture, ki so jih predstavili na republiški direkciji za ceste. Njihov cilj je kolesarjem prijazna infrastruktura.

Posluh za kolesarje se po mnenju Žemve izboljšuje, čeprav počasi. Kot meni, kolesarsko infrastrukturo pestijo načrtovalski prijemi, ki dajejo prednost uporabnikom motornih vozil.

spc/pse
© STA, 2010