Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Obvladovanje okuženosti z virusom hiv je v Sloveniji uspešno

Ljubljana, 30. novembra - Obvladovanje okužbe z virusom hiv v Sloveniji je po mnenju udeležencev današnje novinarske konference ministrstva za zdravje pred svetovnim dnevom proti aidsu relativno uspešno. Kljub temu pa število okuženih z virusom hiv narašča, zato je potrebno nadaljevati s preventivnimi programi osveščanja o bolezni in promoviranja testiranj na virus hiv.

Kot je dejala generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojca Gruntar Činč, so glavni izzivi obvladovanja okužbe z virusom hiv v Sloveniji za prihodnje obdržati relativno nizko stopnjo okužbe, pravočasno prepoznavanje okužb ter zagotavljanje kakovostnih programov za varno in odgovorno spolnost.

Irena Klavs z Inštituta za varovanje zdravja opozarja na problem poznega odkrivanja okuženih, s čimer po njenem mnenju zamujamo priložnosti za uspešnejše zdravljenje in preprečevanje nadaljnjega prenosa okužbe. Sicer pa smo lahko z uspehi zdravljenja hiva v Sloveniji po ocenah Ludvika Vidmarja z infekcijske klinike v Ljubljani več kot zadovoljni.

ago/tz/tz
© STA, 2009