Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Sloveniji v tretjem četrtletju BDP za odstotek višji (I)

Ljubljana, 30. novembra - V Sloveniji se je obseg bruto domačega proizvoda v tretjem četrtletju glede na predhodno četrtletje zvišal za odstotek. Na letni ravni pa je bil padec 8,3-odstoten.

V tretjem četrtletju so se nadaljevala zelo neugodna gospodarska gibanja, podobno kot v prvi polovici leta, je na novinarski konferenci državnega statističnega urada komentirala vodja sektorja za nacionalne račune Karmen Hren.

Značilnost tretjega četrtletja je, da se je krivulja rasti vsaj začasno obrnila navzgor. Vendar je Hrenova opozorila, da je gospodarska aktivnost še vedno zelo nizka in še vedno močno pada. Je pa bil padec v tretjem četrtletju manjši kot v četrtletju prej, ko je znašal 9,2 odstotka.

K temu je prispevalo zlasti izvozno povpraševanje, ki se je zmanjšalo manj kot v predhodnih četrtletjih. Po drugi strani investicijsko trošenje še naprej ostaja izrazito nizko in se že zmanjšuje. Vsi problemi gospodarske krize pa so se celoti odrazili na trgu dela, kjer bo okrevanje verjetno zelo težko, je dejala.

bg/bst/kk/arh
© STA, 2009