Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Nujno spremljanje učinkov preventivnih programov preprečevanja zasvojenosti

Ljubljana, 30. novembra - Ob koncu meseca preprečevanja zasvojenosti danes v Ljubljani poteka zaključna konferenca o zagotavljanju in vrednotenju kakovosti preventivnih programov. Učinki preventive se pokažejo, ko otroci odrastejo, zato je toliko bolj pomembno, da že ves čas poteka programa spremljamo, kaj se dogaja, je za STA dejala Vesna Kerstin Petrič z ministrstva za zdravje.

Posameznikov odnos do zdravja po njenem prepričanju determinirajo širše družbene okoliščine, tudi družbeno-ekonomski status ter izobrazba, vrednotenje preventivnih programov preprečevanja zasvojenosti pa pokaže, da imajo pozitivne učinke, navaja Kerstin Petričeva. Na področju kajenja se problem zasvojenosti po njenih navedbah tudi zaradi zakonodaje in zelo široke kampanje manjša, problem zasvojenosti s kokainom pa se veča in je tudi slabo prepoznan.

Po besedah strokovne direktorice Zavoda RS za šolstvo Natalije Komljanc je naloga zavoda spodbujati šole in vrtce k temu, da o preprečevanju zasvojenosti razmišljajo in da te vsebine vključujejo v vzgojne načrte in v način delovanja.

spc/tz
© STA, 2009