Janša za Reporter: Na sodišču bodo morali predložiti dokaze za obtožbe

Ljubljana, 30. novembra - Predsednik SDS in nekdanji predsednik vlade Janez Janša je v pogovoru za zadnjo številko tednika Reporter dejal, da bo moral časnik Delo na sodišču predložiti dokaze, da je SDS z denarjem iz Patrie financirala nekatere brezplačne časopise. Če bodo predložili dokaze, da je finski preiskovalec Kaj Erik Björkqvist res izrekel obtožbe, bo vložena tožba proti njemu, je napovedal.

Ljubljana.
Predsednik SDS Janez Janša.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Janša meni, da ne gre za teorijo zarote, ampak za ponavljajočo se prakso. Po njegovi oceni je bila ista formula kot pri aferi Patria že uporabljena pri drugih aferah, pa tudi del akterjev je isti. Dodaja, da so sodelovali že pri aferah Vič-Holmec in Depala vas.

Björkqvist hoče po Janševih besedah za vsako ceno potrditi obtožbo finskega novinarja Magnusa Berglunda v oddaji Resnica o Patrii, da ga je Patria podkupila.

Delo je v začetku minulega tedna poročalo, da denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS. Pri tem se je sklicevalo na Björkqvista. Ta pa je za STA dejal, da nimajo nobenih dokazov, da je denar iz Patrie končal v kateri koli stranki.

pse/apo/apo
© STA, 2009