Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

EU bo danes potrdila odpravo vizumov za Makedonijo, Srbijo in Črno goro

Bruselj, 30. novembra - Notranji ministri EU bodo danes v Bruslju dokončno potrdili odpravo vizumov za vstop državljanov Makedonije, Srbije in Črne gore v schengenski prostor - po pričakovanjih z 19. decembrom, kar je sicer predlagala Slovenija. Osrednja tema dvodnevnih srečanj notranjih in pravosodnih ministrov pa bo novi večletni program politik na tem področju, imenovan stockholmski program.

Za odpravo vizumov je treba spremeniti uredbo o vizumski ureditvi EU s tretjimi državami in formalno odločitev o tem bodo v ponedeljek sprejeli notranji ministri EU. Slovenijo bo na zasedanju zastopal državni sekretar na notranjem ministrstvu Goran Klemenčič.

O stockholmskem programu bodo govorili notranji ministri v ponedeljek in pravosodni, med njimi minister Aleš Zalar, v torek. Eden glavnih ciljev programa je utrditi zakonodajo na tem področju, ki se je v zadnjih desetih letih pospešeno sprejemala. Največ polemik pa je pričakovati na področju azila in migracij. Cilj je potrditev programa na decembrskem vrhu EU.

pm/jk
© STA, 2009