Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Je na knjižnem sejmu minil recesijski krč?

Ljubljana, 29. novembra - Na zadnji dan 25. slovenskega knjižnega sejma so založniki, teh je bilo s svojimi stojnicami v Cankarjevem domu več ko 100, lahko podali ocene uspešnosti prodaje. Ta vsled recesije ni bila tako slaba, kot so napovedovali nekateri, nasprotno, nekateri založniki so z izkupičkom na sejmu zelo zadovoljni.

Član upravnega odbora knjižnega sejma in direktor založbe Vale-Novak Luka Novak je pred začetkom sejma bralce pozval, naj knjige kupujejo kljub finančni krizi, saj da na duhovnih vrednotah ne gre varčevati. Novak je bil na zadnji dan sejma zelo zadovoljen. Za STA je povedal, da je zadnjih 10 mesecev finančna kriza močno določila tudi založništvo, toda kot kaže, je na sejmu "krč popustil", tako da se bodo "stroški povrnili".

Nekatere stojnice so bolj oblegane kot druge, vrvež je bil ves čas pri Vale-Novak, založbi Modrijan, Učilih in Mladinski knjigi. Manjše založbe, denimo VBZ in Apokalipsa, vseeno beležijo slabšo prodajo kot lani. Direktor Apokalipse Primož Repar je dejal, da "je bila prve tri dni relativno ugodna amplituda", toda v petek in soboto, ki veljata za dneva, ko je obisk sejma največji, je bila prodaja občutno slabša kot minula leta.

tz/av/tz
© STA, 2009