Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Papež sprejel Uranovo odpoved in za njegovega naslednika imenoval Stresa

Ljubljana, 28. novembra - Papež Benedikt XVI. je danes sprejel odpoved službi ljubljanskega nadškofa metropolita Alojza Urana in za njegovega naslednika imenoval dosedanjega mariborskega nadškofa pomočnika Antona Stresa, so sporočili iz tiskovnega urada Slovenske škofovske konference. Uran in Stres bosta podala izjavi danes ob 15. uri v veliki dvorani Nadškofijskega dvorca na Ciril-Metodovem trgu 4 v Ljubljani.

Ljubljana, vlada.
Predsednik vlade Borut Pahor.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Uran je nadškofijo vodil od leta 2004, v zadnjem času pa je imel zdravstvene težave in je bil večkrat hospitaliziran. Zadnjič je bil 64-letni Uran zaradi nenadne slabosti hospitaliziran 9. oktobra, v bolnišnici pa je preživel teden dni. Kot so tedaj pojasnili v tiskovnem uradu ljubljanske nadškofije, so opravljene preiskave pokazale oslabelost srca.

Papež je Antona Stresa ob ustanovitvi novih škofij v Cerkvi na Slovenskem 7. aprila 2006 imenoval za prvega škofa novoustanovljene celjske škofije, 31. januarja letos pa je bil imenovan za nadškofa pomočnika Nadškofije Maribor.

Predsednik vlade Borut Pahor je Antonu Stresu že čestital ob imenovanju za ljubljanskega nadškofa. V čestitki je izrazil najboljše želje tudi za nadaljnje sodelovanje med državo in katoliško cerkvijo v Sloveniji.

pse/vi/pse
© STA, 2009