Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Hondurasu danes predsedniške in parlamentarne volitve

Tegucigalpa, 29. novembra - V Hondurasu, ki vse od junijskega državnega udara še ni našel izhoda iz politične krize, bodo danes potekale predsedniške in parlamentarne volitve. Začasna vlada v državi upa, da bodo prav volitve prinesle rešitev krize in umiritev razmer, medtem ko je strmoglavljeni predsednik Manuel Zelaya privržence že pozval k njihovemu bojkotu.

Zelaya je bil 28. junija strmoglavljen z oblasti med državnim udarom. Na predsedniškem položaju ga je nadomestil Roberto Micheletti. Niti Zelaya niti Micheletti na volitvah ne kandidirata.

Za glavnega favorita na predsedniških volitvah velja Porfirio "Pepo" Lobo iz konservativne Nacionalne stranke, najbližje pa mu je Elvin Santos, ki pripada isti desni Liberalni stranki, v kateri sta tudi Micheletti in Zelaya. Volivci bodo poleg tega volili tudi tri podpredsednike, nov 128-članski parlament in župane 298 občin.

Na volitve je pozvanih 4,5 milijona volilnih upravičencev. Volišča bodo po srednjeevropskem času odprta od 14. ure danes do 2. ure v ponedeljek.

aju/spo/aju
© STA, 2009