Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Novinarji naj imajo svoje mnenje, a naj bodo profesionalni

Ankaran, 27. novembra - Novinarji naj imajo svoje mnenje, vendar naj delo opravljajo profesionalno, predvsem pa preverjajo dejstva, so se strinjali udeleženci okrogle mize z naslovom Politični angažma novinarjev? Koliko političnega mnenja ima lahko novinar?. Dogodek se je v Ankaranu odvil v okviru Novinarskih dnevov v organizaciji Društva novinarjev Slovenije.

Ankaran, Hotel Konvent.
Na Novinarskih dnevih v Ankaranu so udeleženci okrogle mize razpravljali o politični angažiranosti novinarjev.
Miha Lampreht z RTV Slovenija, kolumnistka Dnevnka Ranka Ivelja, novinarka Dnevnika Tanja Lesničar Pučko, kolumnistka Večera Dragica Korada, Vlado Miheljak s Fakultete za družbene vede.
Foto: Lena Dujc/STA

Na okrogli mizi, ki jo je vodila novinarka časnika Dnevnik Tanja Lesničar Pučko, so o politični angažiranosti novinarjev razpravljali kolumnistka časnika Dnevnik Ranka Ivelja, Vlado Miheljak s Fakultete za družbene vede, Miha Lampreht z RTV Slovenija in komentatorka časnika Večer Dragica Korada.

"Slabo je, če so novinarji politično opredeljeni, še bolj pa se je treba bati novinarjev, ki trdijo, da imajo ekvidistanco do vsega," je opozoril Miheljak. Po besedah Mihe Lamprehta z RTV Slovenija je ključno, da novinarji lastnega mnenja ne prodajajo kot dejstvo, da dopustijo slišati drugo stran in upoštevajo minimalne moralne in etične kodekse. Ranka Ivelja pa je izpostavila, da so novinarski prispevki, ki so v javnosti dojeti kot politično pristranski, pogosto nasledek ekonomskih pritiskov in obrtniško slabega dela novinarjev.

ld/td/mo
© STA, 2009