Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Černačeva komisija nalaga vrhovnemu sodišču, da se opredeli do izvajanja zakona o kazenskem postopku

Ljubljana, 27. novembra - Poslanci komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb so na primeru zavrnitve sodne odredbe v primeru Povhova jama danes ugotovili, da se pojavljajo različne interpretacije 149.b člena zakona o kazenskem postopku v povezavi z zakonom o elektronskih komunikacijah.

Operater je v primeru preiskave kraje orožja v skladišču Povhova jama zavrnil odredbo sodišča za izpis telefonskih številk, uporabljenih na območju okoli skladišča. Podpredsednik vrhovnega sodišča Marko Šorli, s katerim je soglašal tudi poslanec SNS Zmago Jelinčič, je v današnji razpravi dejal, da presoja zakonitosti ni v rokah nikogar drugega razen sodišča. Predstavnik Mobitela Peter Jeglič se je strinjal z njim, a opozoril, da se ob tem postavlja vprašanje izvršljivosti odredb.

Zakon sicer določa, da mora odredba vsebovati podatke, ki omogočajo identifikacijo komunikacijskega sredstva, vendar pa komunikacijsko sredstvo pa besedah Jegliča ni niti bazna postaja, niti celica bazne postaje ali centrala. Predsednik komisije Zvonko Černač je zato opozoril, da bi lahko operater prišel navzkriž z zakonom, če bi izvršil nezakonito odredbo. Komisija je zato danes naložila vrhovnemu sodišču, da se do izvajanja zakona o kazenskem postopku opredeli.

pa/td
© STA, 2009