Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Z adventnim časom se začenja priprava na božič

Ljubljana, 29. novembra - Z današnjo prvo adventno nedeljo se v Katoliški in Evangeličanski cerkvi začenja neposredna priprava na božič, praznik Jezusovega rojstva. Znamenje zunanje priprave je adventni venec, ki s svečami ponazarja štiri adventne nedelje.

Kot so zapisali na Slovenski škofovski konferenci, je adventni čas čas pričakovanja, ki za kristjane pomeni priložnost za izkazovanje solidarnosti z bližnjimi. Poleg zunanjih in materialnih priprav poteka v adventnem času tudi duhovna priprava v osebni molitvi in v obliki prejemanja zakramentov, posta, opravljanja dobrih del ter dajanja miloščine.

Čas priprave na božič se zaključi v tednu po četrti adventni nedelji, na predvečer božiča. Adventni venec se je kot okras in liturgični simbol adventnega časa v Sloveniji uveljavil v 80. letih 20. stoletja. Prevzeli smo ga od germanskih narodov, ima pa več simboličnih pomenov in razlag. Okrogla oblika pomeni popolnost in večnost, zimzelene veje govorijo o življenju, simbolika vijolične barve pa predstavlja upanje.

spc/pse
© STA, 2009