Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pred 20 leti je bil ustanovljen Demos

Ljubljana, 27. novembra - Pred 20 leti, 27. novembra 1989, je bila na domačiji predsednika Slovenske kmečke zveze Ivana Omana v Zmincu pri Škofji Loki ustanovljena koalicija Demos. Ta je spomladi 1990 zmagala na prvih demokratičnih volitvah in vodila Slovenijo v obdobju njenega osamosvajanja od Jugoslavije.

Prvotne članice koalicije so bile Slovenska demokratična zveza, Socialdemokratska zveza Slovenije - predhodnica SDS - in Slovenski krščanski demokrati, pozneje pa so v koalicijo vključili tudi Slovenska kmečka zveza, Zeleni Slovenije, Slovenska obrtniška stranka in upokojenska stranka Sivi panterji.

Kot je za STA ocenila zgodovinarka in novinarka TV Slovenije Rosvita Pesek, sta bila glavna cilja koalicije miren prehod v demokracijo in suverena Slovenija. Po njenih besedah Slovenija brez Demosa ne bi dosegla osamosvojitve v tako hitrem času in na tak način.

Demos je razpadel na sestanku na Dolskem 30. decembra 1991. Vzrok za razpad so bila že dalj časa trajajoča notranja nesoglasja v koaliciji.

azu/tz
© STA, 2009