Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ministrstvo: Vlada pri zvišanju dejanske upokojitvene starosti ne more popustiti

Ljubljana, 26. novembra - Direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu za delo Peter Pogačar je na današnjem srečanju z novinarji pred sobotnim sindikalnim protestom opozoril, da pri zvišanju dejanske upokojitvene starosti vlada ne more popustiti. O ukrepih, kako doseči posamezne cilje iz izhodišč za pokojninske spremembe, pa se je možno pogovarjati, je dejal.

Ljubljana.
Direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu za delo Peter Pogačar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Izhodišča za modernizacijo pokojninskega sistema kot minimalno starost za upokojitev predlagajo 60 let, ali bo posameznik delal tudi po tej starosti, pa se odloči sam, je dejal Pogačar, ki je tudi vodja delovne skupine za pripravo izhodišč za pokojninske spremembe. Že zdaj se večina zavarovancev upokoji, ko doseže minimalne pogoje, je pojasnil.

Na zahteve sindikatov za zvišanje minimalne plače pa odgovarja, da ministrstvo podpira dvig minimalne plače. Vendar poudarja, da je treba opredeliti vsebino minimalne plače. Nekateri zdaj vanjo namreč med drugim vključujejo dodatek za težko delo, za minulo delo in za delovno uspešnost.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije bo v soboto v Ljubljani pripravila demonstracije, s katerimi bo izrazila nestrinjanje s predlagano pokojninsko reformo in zahtevala dvig minimalne plače.

pse/apo/td
© STA, 2009