Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Po besedah Kresalove se je z akcijo Sever zamisel o samostojni Sloveniji okrepila

Ljubljana, 26. novembra - Zamisel o samostojni demokratični Sloveniji, ki je dotlej zavoljo svoje nezaslišanosti previdno tlela v intelektualnih krogih ter v intimnih kotičkih posameznikov, se je z akcijo Sever okrepila, je na današnjem posvetu ob 20. obletnici akcije Sever dejala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. S prvimi svobodnimi demokratičnimi volitvami je zamisel po njenem slabo leto kasneje že postajala realnost.

Ljubljana.
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič pa je izpostavil, da je pri tej akciji šlo za tvegano obliko veta na Miloševićev poskus prevzemanja oblasti v Sloveniji, pa tudi za ustvarjalno upornost in pogum pri uveljavljanju stališča, da oblast nima vedno in o vsem prav.

Pred 20 leti se je v Ljubljani napovedoval dogodek, ki bi lahko po njegovem vodil v odkrit vojaški spopad. Vendar pa je zaradi enotnosti slovenske politične elite, ljudstva in zaradi izredne profesionalnosti takratne milice "ideja poslednjega velikega mitinga na tleh nekdanje Jugoslavije propadla, je še dejal Kavčič.

pa/td
© STA, 2009