Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

DZ sprejel proračun za prihodnji dve leti

Ljubljana, 25. novembra - DZ je sprejel proračun za prihodnji dve leti in ostale proračunske dokumente - zakon o izvrševanju proračuna ter odlok o programu prodaje državnega finančnega premoženja in letna načrta razpolaganja z nepremičnim premoženjem države. Proračun spremlja še zakon o interventnih ukrepih zaradi gospodarske krize.

Ljubljana, vlada.
Minister za finance Franc Križanič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Belgija, Bruselj.
Slovenski finančni minister Franc Križanič.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

V letu 2010 se bo v državno blagajno steklo 8,6 milijarde evrov, odhodkov pa bo za 10,5 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj bo tako znašal 1,8 milijarde evrov in se leto pozneje znižal na 1,5 milijarde evrov.

S proračunom je DZ sprejel tudi zakon o njegovem izvrševanju, ki daje vladi pooblastila glede možnosti upravljanja s proračunom in zadolževanjem ter ureja namenske prihodke in odhodke proračuna. Država se bo prihodnje leto lahko zadolžila za 3,6 milijarde evrov, leto pozneje pa za 2,6 milijarde evrov.

Zakon o interventnih ukrepih določa, da se bodo plače javnih uslužbencev, pokojnine in socialni transferji v letu 2010 usklajevali le za polovico zakonsko določene rasti.

bg/uk
© STA, 2009