Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Za muslimane se danes začenja kurbanski bajram

Ljubljana, 27. novembra - Za muslimane se danes začenja štiridnevni praznik kurbanski bajram, ko verniki izpolnjujejo peto islamsko dolžnost - dolžnost hadža oz. romanja v sveti mesti Meko in Medino. Centralna bajramska molitev v Sloveniji bo v športni dvorani na Kodeljevem v Ljubljani od 6. ure dalje, vodil pa jo bo muftijev namestnik Ibrahim Malanović, so sporočili iz Islamske skupnosti v Sloveniji.

Bajramsko molitev sicer pripravljajo tudi v drugih krajih, kjer so objekti Islamske skupnosti - na Jesenicah, v Tržiču, Kranju, Škofji Loki, Postojni, Sežani, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Novem mestu, Velenju, Celju, Krškem, Slovenj Gradcu in Mariboru.

Letos se je po navedbah Islamske skupnosti v Meko odpravilo 13 ljudi iz Slovenije, med njimi tudi mufti Nedžad Grabus. Kot poudarjajo, kurbanski ali hadžijski bajram nosi močno sporočilo razumevanja in enakosti med ljudmi ne glede na rasno in nacionalno pripadnost oz. socialni položaj posameznika. Praznik je povezan z Abrahamom, Božjim odposlancem in praočetom treh monoteističnih religij, krščanstva, judovstva in islama.

spc/tz
© STA, 2009