Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kajenje in onesnaženo okolje glavna krivca za pojav raka pljuč

Ljubljana, 25. novembra - Rak pljuč je eden najpogostejših rakov. Glavni krivec za razvoj te bolezni je kajenje, vedno pogosteje tudi onesnaženost. Stroka in bolniki opozarjajo na potrebo po boljšem poznavanju simptomov te bolezni. Želijo si tudi državne mreže diagnostičnih centrov ter dodatnega centra za zdravljenje v Mariboru.

Ljubljana.
Kajenje, cigareti, ogorki, pepelnik.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Kadilka, kajenje, cigareta.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Kajenje, cigareta.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Kajenje.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Vsako leto v Sloveniji odkrijejo okoli 1200 novih primerov, tudi med nekadilci, le okoli 16 odstotkov rakov pljuč odkrijejo v ozdravljivi fazi, je danes opozorila pulmologinja Nadja Triller s Klinike Golnik.

Poleg tega, da ljudje ne prepoznajo zgodnjih znakov raka pljuč, pogosto tudi družinski zdravniki prepozno pomislijo na raka pljuč. Zbolevajo kadilci, bivši kadilci, pasivni kadilci, a tudi taki, ki nikoli niso kadili. Vedno pogosteje gre bolezen pripisati tudi onesnaženosti okolja.

Zgodnji znaki bolezni so novonastali kašelj ali sprememba v kroničnem kašlju, novonastali izmeček, kri v izmečku, vsakršna bolečina v prsnem košu, težko dihanje, nepojasnjena utrujenost, hujšanje, bolečine po kosteh ali potenje.

td/apo
© STA, 2009