Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Lekarniška zbornica Slovenije poziva h korenitim spremembam financiranja lekarniške dejavnosti

Ljubljana, 25. novembra - Sistem financiranja lekarniške dejavnosti v Sloveniji je zastarel in nujno potrebuje korenite spremembe, so se strinjali udeleženci današnjega posveta o prihodnosti financiranja lekarn, ki ga je organizirala Lekarniška zbornica Slovenije.

Po mnenju predsednice zbornice Andreje Čufar je dejavnost lekarn, ki zajema preskrbo z zdravili na recept, brez recepta ter z magistralnimi zdravili, podfinancirana. Lekarne so tako po njenih trditvah prisiljene ustvarjati presežek z dejavnostjo na trgu, da s temi sredstvi pokrijejo izgubo pri izvajanju javne službe. Kot je dejala, je najprej treba dolgoročno spremeniti sistem financiranja, ki bo nagrajeval lekarne za strokovno svetovanje, zato da preprečijo nepravilno zdravljenje.

Tudi svetovalec zdravstvenega ministra Martin Toth se strinja, da morajo farmacevti v lekarnah prevzeti vlogo svetovalca o uporabi zdravil, pri čemer je napovedal dopolnitev sistema financiranja lekarn. Če želimo napredek dejavnosti, potem mora dobiti neko ustrezno vrednotenje tega dela, je dejal.

ago/apo/pse
© STA, 2009