Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Londonu prva zaslišanja v povezavi z vojno v Iraku

London, 24. novembra - Posebna britanska komisija je danes začela z javnimi zaslišanji v okviru preiskave o sodelovanju Velike Britanije v vojni v Iraku, ki naj bi vrhunec dosegla januarja s pričanje nekdanjega premiera Tonyja Blaira.

Prvi, ki se je pojavil pred komisijo, je bil Peter Ricketts, ki je med letoma 2000 in 2001 predsedoval vladnemu obveščevalnemu odboru. Kot je dejal, so od leta 2001 nekateri člani administracije takratnega predsednika ZDA Georgea Busha načrtovali spremembo režima v Iraku. Nekdanji vodja oddelka za Bližnji vzhod na zunanjem ministrstvu William Patey je medtem dejal, da tudi v Veliki Britaniji niso mislili, da je Husein dobra stvar in da bi bilo fantastično, če bi odšel, niso pa imeli eksplicitne politike, da bi se ga znebili.

Komisija bo prvi del zaslišanj osredotočila na znameniti "dosje", v katerem je britanska vlada zatrjevala, da ima Irak orožje za množično uničevanje. Ta domnevna grožnja, ki se ni nikoli potrdila, je prispevala k utemeljitvi britanske udeležbe v vojni.

spo/aju/mc
© STA, 2009