Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na Dobu bodo danes položili temeljni kamen za nova bloka

Ljubljana/Dob, 25. novembra - V zaporu na Dobu bodo danes postavili temeljni kamen ob začetku prve faze gradnje novih blokov. Zgrajena bosta predvidoma do konca prihodnjega leta, zagotovila pa bosta 174 novih kapacitet.

Za kratkoročno rešitev sedanje prostorske stiske v zaporu pa bodo v opuščen vojaški objekt Mokronog Puščava preselili del obsojencev odprtega oddelka. Do 40 obsojencev bo v nekdanjo vojašnico premeščenih že do konca letošnjega leta, napovedujejo na ministrstvu za pravosodje.

Na Dobu je 1. julija letos zaporno kazen prestajalo 447 obsojencev (13 več kot konec decembra lani), prezasedenost je bila tedaj 189-odstotna.

Na stanje v zaporih je v preteklosti med drugim že opozorila varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik, žene in matere zaprtih pa so 28. avgusta letos pred poslopjem zapora pripravile tudi protest, da bi opozorile na nevzdržne razmere. 1. septembra je zapor na Dobu obiskal tudi pravosodni minister Aleš Zalar in se srečal s predstavniki zapornikov. Tedaj je Zalar tudi napovedal sistemske spremembe za izboljšanje razmer v zaporu.

td/azu
© STA, 2009