Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Državni program obvladovanja raka v nekaj mesecih na vladi

Ljubljana, 24. novembra - Zdravstveni svet se je danes seznanil s predlogom Državnega programa obvladovanja raka v Sloveniji. Osnovni cilji programa so znižati pojavnost raka, omogočiti ljudem, da bodo v najnižjih možnih stadijih razvoja bolezni prišli do zdravljenja, ter zagotoviti zgodnje odkrivanje in zmanjšati umrljivost, pravi Hotimir Lešničar z Onkološkega inštituta.

Ljubljana.
Onkološki inštitut. Stavba A.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Onkološki inštitut.
Foto: DG/STA
Arhiv STA

Tu bo treba po prepričanju Lešničarja narediti še veliko, ker se na preveč mestih izvaja tako diagnostika kot zdravljenje. Poleg tega opremljenost in strokovnost nista enaki v vseh ustanovah.

Lešničar meni, da bodo zdravstveni zavodi sami tisti, ki bodo določili, kdo se bo ukvarjal s čem, ker bodo sami dokazali, ali zdravijo tako, kot se pričakuje. Poudaril je, da nihče ne bo z dekretom določil, kdo bo kaj delal ali ne, ampak bo vodilo ustreznost storitev, ki jih nudijo.

Ob tem je izpostavil, da je treba rakavemu bolniku zagotoviti vse: od diagnostike, zdravljenja, spremljanja, periodičnih kontrol, paliative do rehabilitacije. Kdor bo vse to lahko zagotovil, bo lahko zdravil rakave bolnike.

td/azu
© STA, 2009