Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

DZ skozi predlog proračuna za leto 2011

Ljubljana, 24. novembra - DZ je končal obravnavo predloga državnega proračuna za leto 2011, ki po besedah državne sekretarke na ministrstvu za finance Helene Kamnar že upošteva postopen umik nekaterih protikriznih ukrepov. Dokument kaže okvire, v katerih se bomo morali gibati, če želimo do leta 2013 znižati primanjkljaj pod maastrichtski kriterij, je rekla.

Vlada v letu 2011 načrtuje 8,8 milijarde evrov proračunskih prihodkov ter 10,4 milijarde evrov odhodkov. Proračunski primanjkljaj bo tako znašal 1,5 milijarde evrov oz. 4,1 odstotka bruto domačega proizvoda.

Če bo gospodarska aktivnost potekala po pričakovanjih, bo vlada v letu 2011 začela umikati protikrizne ukrepe, zaradi česar se bodo malenkost znižala sredstva na nekaterih področjih, ki so v tem in prihodnjem letu poudarjena. Med njimi je Kamnarjeva izpostavila področje konkurenčnosti gospodarstva. Še vedno pa ostaja težišče proračunskih izdatkov na programih, ki so povezani s trgom dela ter znanostjo, raziskovanjem in visokim šolstvom.

bg/uk
© STA, 2009