Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Število žrtev političnega nasilja na Filipinih naraslo

Manila, 24. novembra - Število smrtnih žrtev včerajšnjega napada na skupino politikov in novinarjev na nemirnem jugu Filipinov se je povzpelo na 35. Gre za najhujše politično nasilje na Filipinih doslej.

Do pokola je prišlo, ko je skupina kakih 100 oboroženih moških napadla konvoj več kot 40 politikov in novinarjev, ki so spremljali politika Ismaela Mangudadatuja, da se registrira kot kandidat na bližajočih se volitvah za guvernerja province Maguindanao. Med žrtvami je več žensk in novinarjev.

Mangudadatujevi privrženci odgovornost za napad pripisujejo rivalski politični družini Ampatuan, ki na območju vlada že od leta 2001.

Število smrtnih žrtev napada se utegne po poročanju tujih tiskovnih agencij še povečati, saj so napadalci trupla zakopali v plitke grobove, zato jih je težko najti.

Filipinska predsednica Gloria Arroyo je zaradi napada na jugu države danes razglasila izredne razmere, kar bo oblastem omogočilo, da na območju okrepijo vojaško in policijsko prisotnost ter vzpostavijo red in mir.

jav/spo/mc/sk/jav
© STA, 2009