Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

ZDA bodo še pred Koebenhavnom predstavile svoj cilj

Washington, 24. novembra - ZDA bodo še pred konferenco ZN v Koebenhavnu sporočile svoj cilj za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, so včeraj povedali predstavniki administracije predsednika Baracka Obame. Ta naj bi se sicer v prihodnjih dneh odločil, ali se bo udeležil konference na Danskem.

Ameriški predstavniki zaenkrat niso želeli govoriti o konkretnih številkah, ki naj bi jih predstavile ZDA, vendar naj se ameriške zaveze ne bi bistveno razlikovale od tistih, ki so bile omenjene v kongresu.

Predstavniški dom kongresa je junija sprejel zakon o znižanju izpustov za 17 odstotkov do leta 2020 glede na leto 2005, medtem ko je v senatu v obravnavi bolj ambiciozen načrt, po katerem naj bi izpuste do leta 2020 znižali za 20 odstotkov glede na leto 2005, vendar razprave o tem zakonu letos ni več pričakovati.

Sicer pa je znanstvena študija, katere izsledke so objavili včeraj, pokazala, da bi se Zemlja lahko v tem stoletju segrela za sedem stopinj Celzija, kar je precej več od dosedanjih napovedi.

sk/jav
© STA, 2009