Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Inzko: VS ZN bi z veseljem podal bolj optimistično poročilo o BiH

New York, 24. novembra - Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko je včeraj Varnostnemu svetu Združenih narodov predstavil doslej že 36. poročilo o položaju v Bosni in Hercegovini, ki so ga pozdravili vsi veleposlaniki držav članic VS ZN razen Rusa Vitalija Čurkina, ki ga je označil kot neuravnoteženo, enostransko in brez stika z realnostjo.

S Čurkinovo oceno, da razmere v BiH niso tako slabe, se je strinjal tudi predsedujoči svetu ministrov BiH Nikola Špirić, Inzko pa je njune pomisleke zavrnil. Kot je vztrajal, si nima smisla zatiskati oči pred težavami. Zelo vesel pa bo, če bo lahko v prihodnje predstavil bolj optimistično poročilo.

Bistvo Inzkovega poročila sicer je, da politični prepiri in napadi Republike srbske na urad visokega predstavnika ovirajo napredek, ki je potreben za stabilizacijo BiH in napredek države v evroatlantskih integracijah. Kot je opozoril Inzko, Republika srbska ustvarja probleme na državni ravni, nato pa državo kritizira zaradi teh istih problemov.

jav/rp/jav
© STA, 2009