Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

DZ danes nadaljuje obravnavo proračunskih dokumentov

Ljubljana, 24. novembra - dd

DZ bo danes nadaljeval včeraj začeto obravnavo dopolnjenega državnega proračuna za prihodnji dve leti, v okviru katere se bo osredotočil na predlagani razrez državne blagajne v letu 2011. Na dnevnem redu ima še predlog zakona o interventnih ukrepih v času gospodarske krize, s katerim se upočasnjuje rast plač javnih uslužbencev, pokojnin ter socialnih transferjev.

Kot je včeraj ob predstavitvi dejal finančni minister Franc Križanič, namerava vlada tudi v letu 2010 voditi aktivno fiskalno politiko ter z državnim dolgom spodbujati gospodarsko rast. Po oceni opozicije je proračun potraten, medtem ko v koaliciji ugotavljajo, da je usmerjen v razvoj, varčevanje ter socialno varnost.

Križanič je opozoril, da bo proračunski primanjkljaj tudi po koncu krize ostal še vedno visok, in sicer zaradi pretiranega znižanja davčnih stopenj v letu 2006. Takrat bo potreben dodaten fiskalni napor, da se primanjkljaji zmanjšajo, tako z uvedbo nekaterih novih davkov in še zlasti z omejitvijo trošenja, je napovedal.

bg/ap
© STA, 2009