Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Björkqvist za STA zanikal, da bi imeli dokaze o pretoku denarja iz Patrie na SDS

Ljubljana, 23. novembra - Finski kriminalist v zadevi Patria Kaj-Erik Björkqvist je za STA povedal, da nimajo nobenih dokazov, da je denar iz Patrie končal v katerikoli stranki ali pri kateremkoli članu stranke.

Današnje Delo je namreč poročalo, da denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS. Pri tem se je časnik skliceval na Björkqvisteve navedbe.

Ta pa je za STA zatrdil, da gre za napačno informacijo. Prav tako po Björkqvistovem ne drži navedba časnika Dela, da bi bila zgodba povezana z brezplačniki in da bi slovenski kriminalisti slabo sodelovali.

Novinar Dela Dejan Karba pa je za STA v odzivu na Björkqvisteve navedbe za STA dejal, da stoji za svojo zgodbo. Po besedah novinarja Dela je bil pogovor s finskim preiskovalcem res 'off the record' in ima zato Björkqvist sedaj vso pravico, da pove, da to ni res.

Björkqvist je nato za STA dejal, da vztraja pri svoji prvotni izjavi za STA.

Odgovorni urednik Dela Darijan Košir pa je zatrdil, da je bilo vse, kar je Björkqvist povedal Karbi, namenjeno objavi in da je Björkqvist to vedel.

Predsednik SDS Janez Janša je zavrnil domnevne Björkqvisteve navedbe za Delo. Prav tako so te navedbe zavrnili v stranki, v posebni izjavi pa tudi poslanec Zvonko Černač.

Na vrhovnem državnem tožilstvu so za STA v zvezi s pisanjem Dela sporočili le, da višja državna tožilka, ki na slovenski strani vodi skupno preiskovalno skupino, intenzivno deluje v predkazenskem postopku. Na policiji pa zatrjujejo, da nobena aktivnost slovenske policije ne zavira poteka kriminalistične preiskave.

azu/pa/mo
© STA, 2009