Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pahor se je seznanil s prioritetami španskega predsedovanja

Madrid, 23. novembra - Premier Borut Pahor se je danes med obiskom v Madridu seznanil s prednostnimi nalogami španskega predsedovanja EU v prvi polovici prihodnjega leta. Španija se namerava osredotočiti na zagon gospodarstva po globalni krizi in na podnebne spremembe, precej pozornosti pa bo namenila tudi energetski varnosti, je Pahorju povedal španski premier Jose Luis Zapatero.

Slovenski premier pa je španskega kolega opozoril na razmere na Zahodnem Balkanu. Spomnil je, da se bosta v prvi polovici leta 2010 pojavili dve pomembni vprašanji, vstop Hrvaške v EU in vprašanje širitve EU na Zahodni Balkan ter približevanje teh držav uniji.

Španija bo sicer prva država, ki bo EU predsedovala po uveljavitvi Lizbonske pogodbe, ki uvaja položaja stalnega predsednika Evropskega sveta in zunanjega ministra.

Kar se tiče dvostranskih odnosov, sta pa premiera govorila predvsem o gospodarskem sodelovanju oziroma njegovi krepitvi in nadgraditvi. Trenutno je namreč gospodarsko sodelovanje na razmeroma nizki ravni.

sk/dl/ms/ms
© STA, 2009