Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Björkqvist za STA zanikal, da bi imeli dokaze o pretoku denarja iz Patrie na SDS

Ljubljana, 23. novembra - Finski kriminalist v zadevi Patria Kaj Erik Björkqvist je za STA povedal, da nimajo nobenih dokazov, da je denar iz Patrie končal v katerikoli stranki ali pri kateremkoli članu stranke. Po njegovih besedah gre za napačno informacijo. Prav tako po Björkqvistovem ne drži, da bi bila zgodba povezana z brezplačniki in da bi slovenski kriminalisti slabo sodelovali.

Delo je sicer poročalo, da denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS. Pri tem se je časnik skliceval na navedbe finskega kriminalista Björkqvista. Po virih časnika naj bi bil denar uporabljen za financiranje brezplačnikov.

Predsednik SDS Janez Janša je pojasnil, da - kolikor je seznanjen - SDS iz Finske ni nikoli dobila nobenih sredstev, prav tako ne od kod drugod iz tujine. Prav tako so te navedbe zavrnili v stranki, v posebni izjavi tudi poslanec Zvonko Černač, ki jih je označil za natolcevanja.

Na vrhovnem državnem tožilstvu so za STA v zvezi s pisanjem Dela sporočili le, da višja državna tožilka, ki na slovenski strani vodi skupno preiskovalno skupino in ki v predkazenskem postopku sodeluje s slovensko in finsko policijo, intenzivno deluje v predkazenskem postopku. Vsebinskih informacij o preiskavi niso dajali.

Prav tako o izslednih preiskave javnosti ne želijo obveščati na policiji, kjer pa zatrjujejo, da nobena aktivnost slovenske policije ne zavira poteka kriminalistične preiskave.

pa/miv/mo
© STA, 2009