Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Björkqvist za STA zanikal, da bi imeli dokaze o pretoku denarja iz Patrie na SDS

Ljubljana, 23. novembra - Finski kriminalist v zadevi Patria Kaj Erik Björkqvist je za STA povedal, da nimajo nobenih dokazov, da je denar iz Patrie končal v katerikoli stranki ali pri kateremkoli članu stranke. Po njegovih besedah gre za napačno informacijo. Prav tako po Björkqvistovem ne drži, da bi bila zgodba povezana z brezplačniki in da bi slovenski kriminalisti slabo sodelovali.

Na izrecno vprašanje, ali lahko potrdi današnje navedbe časnika Delo, da imajo zadosti dokazov, da je denar iz Patrie šel v SDS Janeza Janše, je Björkqvist dejal, da ne. Kot je pojasnil, pa tudi to preiskujejo.

Delo je sicer poročalo, da denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS. Pri tem se je časnik skliceval na navedbe finskega kriminalista Björkqvista. Ta je na vprašanje, ali razpolaga z dovolj gradiva, da lahko z gotovostjo reče, da se je denar iz Patrie ob nakupu osemkolesnikov stekel v stranko SDS, odgovoril z "da". Po virih Dela naj bi bil denar uporabljen za financiranje brezplačnikov.

Predsednik SDS Janez Janša je pojasnil, da - kolikor je seznanjen - SDS iz Finske ni nikoli dobila nobenih sredstev, prav tako ne od kod drugod iz tujine. Prav tako so te navedbe zavrnili v stranki.

miv/pa/apo
© STA, 2009