Finski kriminalist Björkqvist: Denar iz Patrie se je stekel v SDS

Ljubljana, 23. novembra - Današnje Delo poroča, da denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS, pri čemer se sklicuje na navedbe finskega kriminalista v zadevi Patria Kaja Erika Björkqvista. Ta je namreč na vprašanje, ali razpolaga z dovolj gradiva, da lahko z gotovostjo reče, da se je denar iz Patrie ob nakupu osemkolesnikov stekel v stranko SDS, odgovoril z "da". Po virih Dela naj bi bil denar uporabljen za financiranje brezplačnikov.

Šoštanj.
Patria.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Maribor.
Oklepno vozilo 8X8 Patria.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Predsednik SDS Janez Janša je pojasnil, da - kolikor je seznanjen - SDS iz Finske ni nikoli dobila nobenih sredstev, prav tako ne od kod drugod iz tujine.

Prav tako so te navedbe zavrnili v stranki. Kot so zapisali, lahko pozoren bralec ob prebiranju prispevka v Delu ugotovi, da to trditev demantira avtor sam. Zakon o političnih strankah namreč v 21. členu prepoveduje pridobivanje sredstev iz tujine. SDS spoštuje veljavno zakonodajo, iz letnih finančnih poročil, ki jih stranka oddaja, in ki jih pregleda računsko sodišče, je tudi razvidno, da nakazil iz tujine ni bilo, so še zapisali v SDS. Ob tem so zavrnili tudi kakršno koli povezanost z brezplačniki.

pa/tz
© STA, 2009