Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V drugi krog volitev v Romuniji Basescu in Geoana

Bukarešta, 23. novembra - V drugem krogu predsedniških volitev v Romuniji, ki bo 6. decembra, se bosta pomerila sedanji predsednik Traian Basescu in vodja socialdemokratov Mircea Geoana. Kot kažejo danes objavljeni začasni izidi, je za Basescuja včeraj glasovalo skoraj 33 odstotkov volivcev, za Geoano pa dobrih 29 odstotkov.

Na tretje mesto med 12 kandidati se je uvrstil liberalec Crin Antonescu z nekaj več kot 20 odstotki glasov, je po preštetju nekaj manj kot polovice glasov sporočila osrednja volilna komisija. Volilna udeležba je bila 53,5 odstotna.

Ob volitvah je včeraj v Romuniji potekal tudi referendum o reformi parlamenta. Za predlog predsednika Basescuja, da naj se parlament iz dvodomnega preoblikuje v enodomnega, je glasovalo 77 odstotkov romunskih volivcev, medtem ko jih je zmanjšanje števila poslanskih sedežev s 471 na 300 podprlo skoraj 89 odstotkov, je sporočila volilna komisija po preštetih nekaj manj kot polovici glasov. Pred uveljavitvijo reforme parlamenta bo sicer še treba spremeniti romunsko ustavo.

mc/sk
© STA, 2009