Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Ukrajini tiho obeležili obletnico oranžne revolucije

Kijev, 22. novembra - Ukrajinci so danes obeležili peto obletnico oranžne revolucije, vendar pa so bile proslave precej skromne. Na glavnem trgu v ukrajinski prestolnici Kijev, kjer se je 22. novembra 2004 na množičnih protestih zbrala večdesettisočglava množica, je danes praznovalo le nekaj deset ljudi.

To kaže na razočaranje, ki ga Ukrajinci čutijo tako zaradi ravnanja svojih političnih voditeljev kot tudi zaradi hude gospodarske krize v državi.

Upanje, da bosta voditelja oranžne revolucije, Viktor Juščenko in Julija Timošenko, državo popeljala v lepšo prihodnost, je bilo le kratkotrajno. T. i. oranžni tabor se je namreč le nekaj mesecev po revoluciji razdelil, Ukrajinci so od revolucije že trikrat volili nov parlament, državo pa je v tem času vodilo pet različnih vlad.

Upanje na boljše časa je še dodatno razblinila svetovna gospodarska kriza, ki je Ukrajino močno prizadela. Državi, ki ji je grozil celo državni bankrot, je novembra lani s kreditom na pomoč priskočil Mednarodni denarni sklad (IMF).

jav/mc
© STA, 2009