Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Število žrtev nesreče v kitajskem premogovniku narašča

Peking, 22. novembra - V eksploziji, ki je v noči na soboto odjeknila v premogovniku na severovzhodu Kitajske, je po zadnjih podatkih umrlo 92 rudarjev, najmanj 16 pa jih je še ujetih pod zemljo. Ti se po navedbah kitajskih oblasti nahajajo okoli 500 metrov pod zemljo, dostop do njih pa je zahteven, saj je glavni jašek zasut. V rudniku so po nesreči sicer ponovno vzpostavili zračenje in elektriko, zato oblasti upajo, da bodo pod zemljo še našli preživele.

Eksplozija je odjeknila v času, ko je bilo v rudniku 528 rudarjev, večini pa je po navedbah kitajskih oblasti uspelo pobegniti iz premogovnika.

Rudnik, v katerem se je zgodila nesreča, je eden največjih in najstarejših na Kitajskem, v njem pa letno izkopljejo skoraj 1,5 milijona ton premoga. Po eksploziji so že odpustili direktorja rudnika, njegovega namestnika in glavnega inženirja.

Nesreče v kitajskih rudnikih so sicer zelo pogoste. Zgolj lani so po uradnih podatkih zahtevale življenja več kot 3200 rudarjev, neuradno pa naj bi bilo žrtev še precej več.

mc/jav
© STA, 2009