Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Okoljski ministri EU na izrednem srečanju pred Koebenhavnom

Bruselj, 23. novembra - Okoljski ministri Evropske unije, med njimi slovenski pristojni minister Karl Erjavec, se bodo danes sestali na izrednem srečanju v Bruslju, namenjenem zadnjim pripravam na mednarodno podnebno konferenco, ki bo od 7. do 18. decembra v danski prestolnici. Govorili bodo o pogajalski taktiki za Koebenhavn, sprejetje formalnih sklepov pa ni predvideno.

Strategija Evropske unije za pogajanja na konferenci ZN o podnebnih spremembah se med drugim nanaša na cilje zmanjšanja toplogrednih izpustov, finančne prispevke razvitih držav državam v razvoju v boju proti podnebnim spremembam ter iskanje zavezništev s podobno mislečimi.

Ministri bodo razpravljali o pričakovanjih glede sprejetja sporazuma o podnebnih spremembah v Koebenhavnu, upoštevajoč zadnje stanje v mednarodnih pogajanjih, vključno z rezultatom pogajanj v Barceloni, ko so bili udeleženci enotni, da naj bi bil decembra v Koebenhavnu sprejet zgolj političen podnebni dogovor, medtem ko naj bi bila pogodba pravno sklenjena pozneje.

pm/mc
© STA, 2009