Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pahor: Slovenija sporazum "dosegla", Hrvaška nanj "pristala"

Ljubljana, 20. novembra - Premier Borut Pahor je po današnji ratifikaciji arbitražnega sporazuma v hrvaškem saboru zatrdil, da smo v Sloveniji s sporazumom lahko zadovoljni, saj smo ga mi dosegli, medtem ko so na Hrvaškem nanj zgolj pristali v zameno za deblokado pristopnih pogajanj z Evropsko unijo.

Očitke slovenskih opozicijskih strank, da visoka podpora arbitražnemu sporazumu v saboru dokazuje, da ta služi interesom hrvaške in je za Slovenijo slab, je premier zavrnil in tovrstne pomisleke pripisal pomanjkanju samozavesti. Če nekdo hrvaško ratifikacijo sporazuma vidi kot dokaz, da je sporazum za Slovenijo slab, to po besedah premiera pomeni, da ne razmišlja s svojo samozavestjo, ampak s hrvaško.

Opoziciji je Pahor ob tem ponovno zastavil vprašanje, kaj boljšega od arbitražnega sporazuma predlagajo in kako bodo v to prepričali Hrvaško. Če odgovora nimajo, namerava premier še v času, ko bo o sporazumu odločalo ustavno sodišče, sklicati sestanek predsednikov parlamentarnih strank s ciljem doseči dogovor o usodi tako ratifikacije sporazuma v državnem zboru kot tudi o razpisu referenduma.

jav/ms/jav
© STA, 2009