Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ustavno sodišče odredilo poklicno opravljanje funkcije predsednika DS

Ljubljana, 20. novembra - Ustavno sodišče je odločilo, da bo predsednik državnega sveta poslej svojo funkcijo opravljal poklicno. Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič bo tako odslej za svoje delo prejemal plačo in ne več nadomestila za nepoklicno opravljanje predsedniške funkcije.

Ljubljana.
Predsednik DS Blaž Kavčič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ustavno sodišče je sicer že oktobra 2007 odločilo, da je določba zakona o državnem svetu, po kateri predsednik državnega sveta funkcijo opravlja nepoklicno, v neskladju z ustavo. Zakonodajalcu je tedaj naložilo, da mora neskladje odpraviti v šestih mesecih.

Vendar poskusi, da bi uzakonili poklicno opravljanje funkcije predsednika državnega sveta, ne v prejšnjem ne v sedanjem mandatu niso bili uspešni. Državni svet pa se je znova obrnil na ustavno sodišče. Slednje je razveljavilo sporne zakonske določbe in določilo, da se funkcija predsednika državnega sveta začne opravljati poklicno dan po objavi odločbe v uradnem listu.

Kavčič je za STA dejal, da so takšno odločitev pričakovali. Dodal je, da je zadeva verjetno dokaj pomembna na simbolni ravni, saj je s tem ustavno sodišče dalo določeno priporočilo tudi državnemu zboru, da naj z veliko močjo, ki mu jo daje ustava, ravna razumno in po načelih morale in etike.

tz/azu/azu
© STA, 2009