Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Mladi forum SD predlaga 25-odstotno obdavčitev študentskega dela

Ljubljana, 20. novembra - Mladi forum Socialnih demokratov je v luči napovedanih sprememb ureditve študentskega dela pripravil svoje predloge za spremembo zakonodaje. Predlagajo uvedbo kratkih del, med katere bi se uvrščalo tudi študentsko delo in bi bilo 25-odstotno obdavčeno. Kot je danes povedal predsednik foruma Marko Kastelic, bi bil del obdavčitve študentskega dela namenjen v pokojninsko blagajno, s čimer bi študentom tekla delovna doba.

Ljubljana.
Novi predsednik Mladega foruma SD Marko Kastelic.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V mladem forumu tudi predlagajo, da se kratka dela omejijo časovno na 960 ur letno in finančno na 12 minimalnih neto mesečnih plač letno. Hkrati pa, da se omeji odstotek ljudi, ki v posameznih podjetjih opravljajo kratka dela.

Ob sami uvedbi krakih del Kastelic poudarja tudi nujnost sprememb sistema štipendiranja. Razmišlja namreč o posebni obliki univerzalnega temeljnega dohodka za študente, ki bi vsakemu študentu omogočil pokritje stroškov bivanja v univerzitetnih središčih in stroškov nakupa študijske literature. Predloge bodo ministrstvu poslali še danes.

ago/td/td
© STA, 2009