Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Brezigarjeva kritična do vmešavanja politike v delo tožilstva

Bled, 20. novembra - Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je bila danes v nagovoru v okviru izobraževalnih tožilskih dnevov na zboru državnih tožilcev na Bledu precej kritična do vmešavanja politike v delo tožilcev, okrcala pa je tudi prekomerno noveliranje zakonov.

Bled, Hotel Golf.
XVI. izobraževalni tožilski dnevi.
Generalna državna tožilka Barbara Brezigar.
Foto: Jana Mancevič/STA

Ljubljana.
Generalna državna tožilka Barbara Brezigar.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Izpostavila je odrejen pravosodni nadzor nad delom tožilstva. Kot je dejala, se je ta začel zaradi nezadovoljstva politične stranke s tožilkino odločitvijo, da začne pregon v konkretni zadevi. Pravosodni minister Aleš Zalar je nadzor nad tožilstvom uvedel septembra, in sicer potem, ko je vodja poslanske skupine Zaresa Cveta Zalokar Oražem na tožilstvo naslovila vprašanje, povezano z uvedbo kazenskega postopka zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda.

Brezigarjeva je danes poudarila, da je narobe, če se z vnaprejšnjimi javnimi napovedmi in javnimi ocenami o domnevnih nepravilnostih, ki naj bi jih nadzor pokazal, kritizira delo tožilstva. Zato tožilci po njenih besedah od politike pričakujejo, da ne postavlja vprašanj, zakaj preganjajo določene storilce določenih kaznivih dejanj, saj predstavljajo takšna vprašanja pritisk na neodvisen in strokovni organ slovenske države in kažejo na nespoštljiv odnos do tožilske inštitucije.

apo/jdo/ako/td
© STA, 2009