Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Nezdružljivosti poslanske in županske funkcije premajhna podpora

Ljubljana, 20. novembra - Državni zbor sinoči ni sprejel sprememb zakona o poslancih, s katerim bi uzakonil nezdružljivost poslanske in županske funkcije. Takšen predlog je namreč podprlo le 34 poslancev, medtem ko jih je 46 glasovalo proti. Poslanci bodo tako tudi v prihodnjem mandatu opravljali funkcije v organih lokalne samouprave.

Predlog spremembe zakona o poslancih so vložili vodje koalicijskih poslanskih skupin Zares, SD, LDS in DeSUS. Predlog je predvideval nezdružljivost poslanske funkcije s katero koli funkcijo na lokalni ravni, tudi s funkcijo občinskega svetnika. Spremembe zakona bi se začele uporabljati ob prvih naslednjih parlamentarnih volitvah, s čimer bi bilo omogočeno prehodno obdobje, v katerem bi vsi poslanci končali mandate pod pogoji, pod katerimi so kandidirali.

Proti takšni spremembi so glasovali tudi poslanci, ki hkrati opravljajo župansko funkcijo, med njimi med drugim Franc Pukšič, Franc Bogovič, Matjaž Zanoškar, Lojze Posedel in Renata Brunskole. Za nezdružljivost pa so se med drugimi izrekli župani Damijan Perne, Vili Rezman in Bogdan Barovič.

Državni zbor je sicer sinoči z 82 glasovi za in nobenim proti sinoči sprejel tudi resolucijo o normativni dejavnosti. Resolucijo je pripravilo ministrstvo za javno upravo, z njo pa želi vlada zagotoviti boljšo pripravo predpisov. Sklenil je tudi, da je novela zakona o javni uporabi slovenščine primerna za drugo obravnavo, ni pa za nadaljnjo obravnavo primeren zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je v DZ vložila poslanska skupina SDS.

ako/mo/tz
© STA, 2009