Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ustavno sodišče bo o arbitražnem sporazumu odločalo absolutno prednostno

Ljubljana, 19. novembra - Ustavno sodišče je danes odločilo, da bo o skladnosti arbitražnega sporazuma s Hrvaško s slovensko ustavo odločalo "absolutno prednostno". Kot so danes še sporočili z ustavnega sodišča, se bo delo na zadevi pričelo takoj, vendar nikakor ni moč napovedati, kdaj bo znana odločitev.

Ljubljana.
Ustavno sodišče RS.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Ustavno sodišče RS.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Da pošlje sporazum v presojo ustavnemu sodišču in tudi da predlaga "absolutno prednostno" obravnavo, se je vlada odločila v torek. Vlada ustavno sodišče sprašuje, ali je točka 3a sporazuma, ki arbitražnemu sodišču nalaga določitev meje na kopnem in morju na zavezujoč način in kot dokončno rešitev spora, v skladu s 4. členom ustave in v povezavi z določbo drugega razdelka Temeljne ustavne listine.

Ustavno sodišče lahko sicer presojo razširi tudi na ostale določbe sporazuma in se ne omeji le na točko 3a. Roki za odločitev sodišča niso določeni.

Dejstvo, da bo ustavno sodišče odločalo o skladnosti arbitražnega sporazuma z ustavo, v praksi pomeni, da ostali postopki v zvezi s sporazumom ne tečejo.

mc/aju
© STA, 2009